Sinisten uutiskirje vko 48/2018

02.12.2018

Sinisten tilaama selvitys ansiosidonnaisen ulottamisesta kaikille valmistui


 30.11. on julkaistu sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin) tilaama selvitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamisesta kaikille palkansaajille. Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti VTT Mauri Kotamäki on tehnyt asiasta perusteellisen selvityksen ja ehdottaa sen pohjalta kolmea eri ratkaisua.

  1. Peruspäivärahasta ansiosidonnainen etuus. Työttömyyskassat säilyisivät, mutta kassaan kuulumattomatkin saisivat ansiosidonnaisen turvan miinustettuna osuudella, jonka ammattiliittoon kuuluvat maksavat kassalle.
  2. Työttömyyskassan jäsenyydestä pakollinen. Peruspäiväraha poistettaisiin lainsäädännöstä ja työttömyyskassajärjestelmä laajentuisi merkittävästi.
  3. Ansioturvan toimeenpano kokonaan Kelalle.
Siniset ei puolueena ole vielä muodostanut mielipidettä siitä, mikä olisi paras ratkaisu ongelmaan. Sinisten tavoitteena on saada ansiosidonnainen kaikille palkansaajille mahdollisimman pian. Nykyinen järjestelmä ei ole oikeudenmukainen. Kassaan kuulumattomat ovat yleensä työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevia nuoria ja kouluttamattomia miehiä, jotka eivät usein edes tiedä, että ansiosidonnaisen saadakseen täytyy kuulua kassaan.

Lue Terhon blogi
Lue STM:n tiedote
Osallistu keskusteluun täällä
 
Puolustusministeri Niinistön merkittävät uudistukset turvallisemman Suomen puolesta etenevät
Sekä kaksoiskansalaisten pääsyä puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin rajoittava lakiesitys että strategisten alueiden kiinteistökauppoja koskeva lakiesitys etenevät eduskunnan käsiteltäväksi. Lisäksi eduskunta saa käsiteltäväksi esityksen vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämisestä. Lakiesitykset ovat lähetekeskustelussa itsenäisyyspäivän alla 4.12. Puolustusministeri Niinistö on koko hallituskauden vienyt määrätietoisesi näitä ja monia muita kansanturvallisuutta parantavia lakiuudistuksia hallituksessa eteenpäin.
 
Siniset julkaisi korkeakoulupoliittisen ohjelman
Sinisten korkeakouluohjelmassa painottuu korkean osaamisen merkitys Suomen menestystekijänä. Siniset haluaa turvata monipuolisen ja tasokkaan korkeakouluverkon kautta maan. Suomi on säilytettävä vahvana opetuksen, tieteen ja kulttuurin kielenä, eikä suomi saa jäädä kyökkikieleksi. Siniset velvoittaisi myös kansainväliset tutkinto-opiskelijat opiskelemaan suomea.

Korkeakouluihin sisäänoton pitää olla mahdollisimman tasa-arvoista tuloista riippumatta. Kalliiden valmennuskurssien painoarvoa pitää saada laskettua. Tilalle voisi tulla yliopistojen tarjoamia edullisia valmistautumispaketteja pääsykokeisiin. Lisäksi siniset lisäisi sisäänottoa avoimen korkeakoulun kautta.

Siniset haluaa, että nuoret siirtyisivät yhä enemmän työelämään jo kandin tutkinnon suoritettuaan. Työkokemuksella on yhä enemmän painoarvoa. Jos tarpeen, tutkinnon voisi täydentää maisteriopinnoilla myöhemmin. Siniset luopuisi sekä virkamiesruotsista että ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä.

Lue tiedote

Sampo Terho vastasi kysymyksiin keskustelukanavalla
Puheenjohtajamme Sampo Terho vastasi kysymyksiin keskustelukanavallemme. Keskusteluun tuli erinomaisia kysymyksiä ja Sampon vastaukset niihin ovat vähintään yhtä hyviä. Kannattaa käydä lukemassa keskustelu täällä.
 
Tiina Elovaaran lakialoite kiusaamisen ja häirinnän lopettamiseksi etenee
Tiina Elovaara on jo vuosien ajan tehnyt johdonmukaista työtä koulukiusaamisen lopettamiseksi. Torstaina eduskunnassa eteni Elovaaran uusin lakialoite, jossa hän ehdottaa aluehallintovirastoille säädettäväksi oma-aloitteista puuttumisoikeutta, jos se saa tiedon kiusaamisesta esimerkiksi lapsen huoltajalta. Lisäksi Elovaara haluaa lukiolakiin ja ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin lisäyksen, jonka perusteella koulun on ilmoitettava lapsen huoltajalle tietoon tulleesta lapsen kiusaamisesta tai häirinnästä. Lakialoitteen mukaan kiusaamisen loppumista olisi seurattava.

Elovaaran aikaisemmin jättämä lakialoite kiusaajan siirtämisestä toiseen kouluun, jos muut keinot eivät auta, on parhaillaan sivistysvaliokunnan käsittelyssä. Vielä on epäselvää, ehtiikö valiokunta käsitellä lakialoitteen kuluvalla kaudella. Se sai aikanaan yli 100 kansanedustajan allekirjoituksen, joten sillä on hyvät mahdollisuudet tulla voimaan, jos aloite tuodaan äänestykseen. Kansanedustaja Sari Essayah (kd) kiitti torstain täysistunnossa Elovaaraa hänen pitkäjänteisestä työstä koulukiusaamisen lopettamiseksi. Kiitoksiin on helppo yhtyä.

Lue Elovaaran blogi
 
SIniset puolustaa pienyrittäjiä
Puheenjohtaja Terho on julkaissut blogin, jossa hän avaa jo joitakin Sinisten yrittäjyysohjelman linjauksia. Varsinkin pienyrittäjän asema korostuu ohjelmassa.
Blogissaan Terho kirjoittaa sinisten haluavan, että julkinen sektori velvoitetaan paremmin huolehtimaan pienyritysten eduista kilpailutuksissaan. Siniset ehdottaa lisäksi Suomen EU-puheenjohtajakauden teemaksi pienyritysten säätelytaakan keventämisen Euroopassa.

Nyt suurin osa julkisista kilpailutuksista valuu suurille yrityksille ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysalaa hallitsee muutama jättiyritys. Usein syy tähän on jo kilpailutuksen suunnittelussa. Jos kilpailutettavat kokonaisuudet ovat valtavan kokoisia, niihin voi osallistua vain jättimäiset yritykset. Kilpailutusten pilkkominen osiin parantaa pienyrittäjän asemaa.

Sinisten yrittäjyysohjelman teemoja ovat mm. yrittäjien eläkejärjestelmän kehittäminen, myöhennetty progressiivinen yhtiöverotus (eli ns. Viron kaltainen yritysveromalli) ja arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostaminen. Ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan lähiviikkoina.

Lue Terhon blogi

Ensi viikolla sinisissä:
- Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho järjestää kansalaisinfon suomen kielen asemasta otsikolla "Pärjääko Suomessa tulevaisuudella suomella?" 4.12. Pikkuparlamentissa klo 16. Tervetuloa kuuntelemaan! Linkki tapahtumaan täällä.
- Eduskunnassa on keskiviikkona ajankohtaiskeskustelu MTS:n tuoreessa tutkimuksessa havaitusta maanpuolustustahdon heikkenemisestä. Asia on meille sinisille tärkeä.
- Ensi viikolla itsenäisyyspäivän takia on lyhyempi työviikko ja uutiskirjekin saapuu jo keskiviikkona. Hyvää itsenäisyyspäiväviikkoa!
27.02.2019YLE: Mölsä: Eduskunta ei ehdi äänestää sotesta - suurimmat syyt valinnanvapaus ja opposition hidastelu
11.02.2019US: Riita "sote-jarrutuksesta": Nyt tuli vahvistus Paula Risikolta
04.02.2019VM: Julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa
24.01.2019Mölsä: Muutama totuus tämän hallituksen aikaansaannoksista
21.01.2019Sinisten uutiskirje 21.1.2019
14.01.2019Sinisten EU-ohjelma: Vähemmän, mutta parempaa EU:ta
29.12.2018Sinisten uutiskirje 52/2019
17.12.2018Pirkanmaan Sinisten lista vahvistui naisilla
15.12.2018Sinisten uutiskirje 50/2018
02.12.2018Sinisten uutiskirje vko 48/2018

Siirry arkistoon »