Mölsä: Pohjoistuuli alkaa puhaltaa!

08.11.2018

Punkalaitumen Sanomat 8.11.2018

Kesä oli lämmin, jopa liiankin kuuma enteilläkseen tulevaa. Ja tietenkin - olemmehan menossa talvea kohti. Runsas vuosi sitten kirjoitimme vielä näin:

Jopa 5,0 mrd. euroa vähemmän velkaa vuodessa, kuin edellisen hallituksen aikana pahimpina vuosina. Nykyisen hallituksen aikaansaannosten johdosta Suomen talous elää nyt vahvaa nousukautta. Talouden kasvu ja koheneva työllisyys lisäävät verotuloja ja pienentävät työttömyysmenoja. Samoin yrittäjyys alkaa kannattaa ja nostaa Suomen lamasta. Hallituksen keväisen kehysriihen päätösten mukaisesti lisäpanostuksia kohdistetaan kasvun ja kansainvälistymisen sekä innovaatiopolitiikan tukemiseen. Myös maaseudulla on yrittäminen mahdollista jatkosakin, sillä maaseutua ei ole unohdettu. Hallitus päätti jatkaa alueellista kuljetustukea vuosille 2018–2019. Kuljetustukijärjestelmän avulla alennetaan syrjäisten ja harvaan asuttujen alueiden yritystoiminnalle pitkistä kuljetusmatkoista aiheutuvia lisäkustannuksia ja siten parannetaan näiden alueiden yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

Nyt kaikki voi olla kohta toisin. Sote ei etene ja irtisanomiskriisi sai käsittämättömän suuret mittasuhteet, koska kysymys on valtataistelusta tulevassa hallituksessa. Oli kysymys siitä, annetaanko ammattiyhdistysliikkeelle edelleen veto-oikeus työelämälainsäädännössä vai ei. Jos ammattiyhdistysliike menettäisi veto-oikeutensa työelämälainsäädännössä, niin sen todennäköisesti menettäisivät myös työnantajajärjestöt. Tämä näytelmä ja tulevan eduskuntavaalien läheisyys on sotkemassa hallituksen hyvin alkaneen menestyksen työllistymisen, kuten myös viennin ja nousevan talouskasvun saralla. Valtion velanotto on vähentynyt vuositasolla mitattuna 7 mrd:sta 1,4 mrd:n. Kysymys kuuluukin pystymmekö tuhoamaan tämän kaiken ennen kuin olemme saavuttaneet valtion  budjetissa edes nolla tuloksen.

Tilastokeskus ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisivat viime viikolla lokakuun indikaattorinsa ja ne suuntaavat alamäkeen. Se ei lupaa hyvää. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on muuttunut varovaisemmaksi kahteen vuoteen. EK:n mukaan rakennusalan ja palveluyritysten luottamus heikkeni lokakuussa. Kun myös pörssikurssit ovat laskusuunnassa voidaan talouden taivaalle odotella mustia pilviä.

Vuosien ja havaintojeni perusteella olen tullut siihen tulokseen, joka Punkalaitumellakin on tiedostettu jo kauan sitten, että häviämme aina nämä taistelut maaseudun ja kaupunkien välillä 0-10, kun vihervasemmisto lusikkaansa soppaan sovittaa. Rahat virtaavat kauas pois, vaikka välillä jotain saisimmekin aikaiseksi. Siis vaaleilla on merkitystä!  

11.11.2018Sinisten uutiskirje vko 45/2018
10.11.2018Unilääkäri Olli Polo lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin sinisten listoilla Pirkanmaalla
10.11.2018Pirkanmaan Siniset asetti ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaansa - joukossa tunnettu yllätysnimi
08.11.2018Mölsä: Pohjoistuuli alkaa puhaltaa!
03.11.2018Mikä on GCM?
27.10.2018Sinisten uutiskirje
19.10.2018Sinisten uutiskirje
15.10.2018Sinisten uutiskirje 41/2018
05.10.2018Sinisten uutiskirje
10.09.2018Sinisten uutiskirje

Siirry arkistoon »