Mikä on GCM?

03.11.2018

Kirjainyhdistelmä GCM puhuttaa

Keskustelussa on paljon väärinymmärrystä, joka on todennäköisesti tahallista, joten katsoimme parhaaksi kertoa, mistä on oikeasti kysymys.

GCM eli Global Compact for Migration on maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyvä kansainvälisesti neuvoteltu asiakirja, joka on laadittu YK:n piirissä. Se kattaa kansainvälisen muuttoliikkeen kaikki ulottuvuudet kokonaisvaltaisesti ja kattavasti.

Kyseessä ei ole juridisesti sitova sopimus vaan enemmänkin poliittinen viitekehys. Maahanmuutto on globaali ongelma, josta on syytä keskustella maailmanlaajuisesti. YK on Suomelle luonteva foorumi tähän. Maahanmuuton hallitseminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.

Tämän asiakirjan allekirjoittaminen ei sido Suomea mihinkään. Voimme jatkossakin päättää omista kansallisista toimenpiteistä. Toisin kuin valheita levittävät tahot yrittävät sanoa, kompakti ei anna oikeutta ihmisille vapaasti muuttaa maasta toiseen.

GCM-kompaktissa on 23 tavoitetta. Ne liittyvät esimerkiksi siirtolaisten ja heidän perheidensä suojeluun, oikeuksiin ja parempiin elin- ja työoloihin. Kompaktin tavoitteena on lisäksi parantaa kansainvälisten maahanmuuttoprosessien hallintaan liittyvää tietojenkäsittelyä sekä torjua taloudellisista, ympäristöön liittyvistä ja poliittisista syistä johtuvaa pakotettua siirtolaisuutta. Yhtenä pointtina on myös integroidun, turvallisen ja koordinoidun rajavalvonnan tavoitteiden korostaminen.

Myös siirtolaistaustaisten työntekijöiden hyväksikäytön, ihmiskaupan ja syrjinnän torjuminen ovat kompaktin ytimessä.

Kompaktin voimaantulo ei tarkoita sitä, että jokainen sen allekirjoittava maa noudattaa kaikkia sen tavoitteita. Kuten todettua, kompakti on ohjenuora, ei oikeudellisesti sitova sopimus. Jokainen maa voi valita siitä itselleen sopivia ja itseään koskevia tavoitteita ja toimenpiteitä.

Suomen kohdalla käyttöön otettavista toimenpiteistä ei ole vielä sovittu. Sinisten mielestä on selvää, että ne noudattavat muita maahanmuutosta tehtyjä linjauksia. GCM ei muuta Suomen maahanmuuttolinjaa mitenkään.

Muuta tällä viikolla:

Eduskunnassa oli tällä viikolla istuntovapaa, joten eduskuntatyössä ei paljoa tapahtunut. Muita sinisiä uutisia tällä viikolla olivat mm. 

- Sampo Terho vaati Ruotsin kohtelevan suomenkielistä vähemmistöään paremmin

- Tiina Ahvan video houkuttelee eduskuntavaaliehdokkaita. Jaa kavereillesi!

- Reijo Hongiston video rangaistusten koventamisesta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä

- Sampo Terho esittää mekanismia, jolla eurosta voidaan erottaa tai erota. Italian budjettikriisi on valtava uhka euroalueelle.

11.11.2018Sinisten uutiskirje vko 45/2018
10.11.2018Unilääkäri Olli Polo lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin sinisten listoilla Pirkanmaalla
10.11.2018Pirkanmaan Siniset asetti ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaansa - joukossa tunnettu yllätysnimi
08.11.2018Mölsä: Pohjoistuuli alkaa puhaltaa!
03.11.2018Mikä on GCM?
27.10.2018Sinisten uutiskirje
19.10.2018Sinisten uutiskirje
15.10.2018Sinisten uutiskirje 41/2018
05.10.2018Sinisten uutiskirje
10.09.2018Sinisten uutiskirje

Siirry arkistoon »