Sinisten uutiskirje

05.10.2018

Tiedustelulakien käsittely etenee – lait nopeimmillaan voimaan vuoden 2019 alusta
Eduskunta oli hyvin yksimielinen keskiviikkona 3.10. järjestetyssä äänestyksessä siitä, että tiedustelulait on saatava voimaan vielä istuvan eduskunnan aikana. Äänestystulos 178-13 perustuslain kiireellisen muuttamisen puolesta puhukoon puolestaan. Sininen eduskuntaryhmä äänesti uudistuksen nopean etenemisen puolesta. Nyt tiedustelulait siirtyvät perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Lakipaketin lopullisesta hyväksymisestä eduskunta äänestää loppuvuodesta. Kiitos etenkin puolustusministeri Jussi Niinistölle asian päämäärätietoisesta edistämisestä!
 
Hongiston kirjallinen kysymys johtaa rangaistusten koventamiseen
Vastaisuudessa maahantulokiellon rikkomisesta voi saada jopa vuoden vankeustuomion sakon sijaan. Poliisikansanedustaja Reijo Hongisto teki 2016 kirjallisen kysymyksen maahantulokiellon rikkomisen rangaistusten koventamisesta, koska sakkorangaistukset eivät ole estäneet ulkomaisten taparikollisten palaamista Suomeen tekemään uusia rötöksiä. Maahantulokieltoa rikotaan jopa 1000 kertaa vuodessa ja on arvioitu, että luvatta maahan tulevat tekevät vuosittain noin 15000 omaisuusrikosta. Tämä työllistää valtavasti poliisia ja oikeuslaitosta, varkauden kohteiksi joutuneita asianomistajia unohtamatta. Myös vakuutusyhtiöillä on paineita nostaa vakuutusmaksuja kohonneiden korvauskustannusten takia.
 
Työministeri Lindström: Kolmikantaa on kunnioitettu koko hallituskauden
Torstain kyselytunnilla työministeri Jari Lindström korjasi varsinkin oppositiopuolue SDP:n esittämän kärkevän väitteen, että ay-liike ei olisi mukana neuvottelemassa työelämän uudistuksista. Lindström sanoi, että kolmikantaa on noudatettu jokaisen työelämäuudistuksen valmistelussa kansainvälisen ILO-sopimuksen mukaisesti. Lindström myös kummasteli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esittämää ajatusta, että hallituksen ei tulisi puuttua työelämää koskeviin asioihin. Rinne sanoi muutama viikko sitten Ylen haastattelussa, että ”hallitus johtaa valtion politiikkaa, mutta ei sotkeudu aisoihin, jotka ovat muiden osapuolten välisiä”. Vaikka Rinne jättäisi työelämäpäätökset lainvastaisesti eduskunnan ulkopuolelle, hallitus noudattaa Suomen perustuslakia, ja tekee myös työelämää koskevat päätökset.
 
Terho haluaa laskea reippaasti puoluetukia
Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho ottaa tämänpäiväisessä blogissaan kantaa puoluetukiin. Terhon mielestä tukia olisi varaa laskea ja ne voisi suunnata toisin. Suomalaiset ansaitsevat parempaa poliittista keskustelua. Veronmaksajien maksaman puoluetuen pitäisi tukea faktoihin perustuvaa, hyvää keskustelua. Nyt se käytetään värikkäisiin mainoksiin, joilla kilpaillaan seuraavan neljän vuoden puoluetuesta. Lue lisää Terhon blogista.
 
Viikon faktantarkistus
Koska jopa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja ei Ylen haastattelussa tiennyt, ettei Sininen tulevaisuus puolueena vastusta aborttia, kerrattakoon se tämän viikon uutiskirjeessä: Sininen tulevaisuus ei aja muutoksia Suomen vallitsevaan aborttilainsäädäntöön, eikä näin ollen vastusta aborttia. Sininen tulevaisuus kuitenkin puolustaa jokaisen ihmisen oikeutta omaan vakaumukseensa, niin tässä kysymyksessä kuin muissakin.
 
Abortin käsittely julkisuudessa on saanut jo lähes absurdeja piirteitä. Taloustutkimus on teettänyt tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta aborttiin. Tulokseksi saatiin, että kolme prosenttia suomalaisista vastustaa aborttia kaikissa olosuhteissa. Herää kysymys, oliko tutkimus tarpeellinen. Vanha sanonta ”kärpäsestä härkänen” on some-aikana todempi kuin koskaan.
 
Kyselytunnin jatkojen vieraana Timo Soini
Tiina Ahva pääsi tällä viikolla haastattelemaan torstain kyselytunnin jälkeen ulkoministeri Timo Soinia. Syväluotaava ja lämminhenkinen keskustelu käytiin Eduskunnan lehtihuoneessa. Kannattaa katsoa ja kuunnella ihan loppuun asti. Keskustelu löytyy puolueen Facebook-sivulta https://www.facebook.com/SininenTulevaisuusRp/videos/202497207335344/.
 
Työministeri Jari Lindström tiistaina 9.10. Eduskunnan Kansalaisinfossa – aiheena oppisopimuskoulutus
Tule kuuntelemaan tiistaina 9.10. työministeri Jari Lindströmiä ja kansanedustaja Simon Eloa Sinisen eduskuntaryhmän järjestämään Kansalaisinfoon, jonka aiheena on oppisopimuskoulutus. Miten lisätä oppisopimuskoulutusta Suomessa? Olisiko syytä ottaa mallia Keski-Euroopasta, jossa oppisopimuskoulutus on valtaväylä ammattiin? Olisiko oppisopimuskoulutuksesta apua vallitsevaan työvoimapulaan?
 
Lindströmin ja Elon lisäksi mukana keskustelemassa ovat: Helsingin kaupungin entinen oppisopimusjohtaja Kari Viinisalo, Suomen Yrittäjien asiantuntija Terhi Haapaniemi, Opetusministeriön ammatillisen koulutuksen osaston ylijohtaja Mika Tammilehto sekä oppisopimusopiskelija Tuukka Suontausta.
 
Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Kahvitarjoilu ja pientä purtavaa.
Osoite: Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3, Helsinki
 
Lue myös:

Simon Elon blogi otsikolla Isänmaallinen duunari on sininen http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262065-isanmaallinen-duunari-on-sininen
27.02.2019YLE: Mölsä: Eduskunta ei ehdi äänestää sotesta - suurimmat syyt valinnanvapaus ja opposition hidastelu
11.02.2019US: Riita "sote-jarrutuksesta": Nyt tuli vahvistus Paula Risikolta
04.02.2019VM: Julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa
24.01.2019Mölsä: Muutama totuus tämän hallituksen aikaansaannoksista
21.01.2019Sinisten uutiskirje 21.1.2019
14.01.2019Sinisten EU-ohjelma: Vähemmän, mutta parempaa EU:ta
29.12.2018Sinisten uutiskirje 52/2019
17.12.2018Pirkanmaan Sinisten lista vahvistui naisilla
15.12.2018Sinisten uutiskirje 50/2018
02.12.2018Sinisten uutiskirje vko 48/2018

Siirry arkistoon »