Sinisten Mölsä: yritysten ja yhdistyksien kaappaukset estettävä

13.02.2018

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) nettisivuilta löytyvällä lomakkeella voi ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, säätiörekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja vakuutusmaksuverovelvollisuuteen. Paperisella ilmoituksella voidaan esimerkiksi ilmoittaa uudet jäsenet yrityksen hallitukseen ja muuttaa yrityksen osoitetta. PRH:n mukaan paperisten ilmoitusten käsittely kestää 18 päivää. Muutokset kuitenkin menevät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) heti vaikka asian käsittely on kesken. Mikäli yrittäjä on ilmoittanut yhteystietoihin myös sähköpostiosoitteensa hän saa vireillä olevat muutokset tietoonsa nopeasti. Kaikki yrittäjät eivät kuitenkaan tahdo julkaista sähköpostiosoitettaan kaupparekisterissä.

PRH:n johtava lakimies Jouko Koitto (Suomen Yrittäjien verkkosivut 1.2.2018) tietää paperisten muutosilmoitusten riskit. Kuka tahansa voi ilmoittaa muutokset vaikka postitse. PRH:lla ei myöskään ole resursseja soittaa jokaisen ilmoituksen perään, sillä niitä voi olla vuosittain kymmeniä tuhansia. Kaikkia ei voi myöskään pakottaa käyttämään sähköistä ilmoitusta.

Vuonna 2016 oli selkeästi järjestäytynyttä toimintaa, jossa ilmoitettiin hallituksen jäsenten muutoksia toimiviin yrityksiin. Näin yritettiin päästä käsiksi yrityksen pankkitileillä oleviin varoihin sen jälkeen, kun merkintä kaupparekisteriin oli tehty. Näitä tapauksia oli 20–30, mutta noin puolet onnistuttiin estämään käsittelyprosessia muuttamalla eikä henkilömuutoksia siten rekisteröity. Yksi tapauksista oli tehty sähköisessä asiointimenettelyssä, sillä ilmeisesti henkilön pankkitunnukset olivat joutuneet vääriin käsiin. Yhtiöt itse tai PRH tekivät tapauksista tutkintapyynnön poliisille, kertoo PRH:n johtava lakimies Jouko Koitto.

Vastaavanlaisia tietojen muutoksia on tiedossa myös yhdistysrekisteristä. Yhdistysrekisteriin ilmoitetaan kahdenlaisia nimenkirjoittajia: sääntömääräisiä nimenkirjoittajia ja määrättyjä nimenkirjoittajia. Nimenkirjoittajien muutokset ilmoitetaan yhdistysrekisteriin sähköisesti tai paperilomakkeella. Hallituksen puheenjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen. Jos ilmoitetaan uusi puheenjohtaja, hän allekirjoittaa ilmoituksen. Ilmoituksen voi allekirjoittaa vain yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella. Ilmoitus maksetaan palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla, kun ilmoitus on valmis ja allekirjoitettu.

Käytännössä muutoksen voi tehdä kuka tahansa, joka tietää yhdistyksen nimen. Yhdistyksen nimen perusteella voi etsiä yhdistyksen rekisterinumeron PRH:n yritysnetti-palvelusta. Esimerkiksi yhdistyksen nimenkirjoittajien muutokset tehdään sähköisessä palvelussa PRH:n nettisivuilla. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen voi sähköisesti muuttaa yhdistyksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin tiedot yhdistysrekiteriin.

Mikäli paperisella lomakkeella tehtäviä muutoksia ei tehtäisi heti Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään ja yrittäjälle ilmoitettaisiin muutoksista myös muutoin kuin sähköpostilla, pystyttäisiin näitä yritysten kaappauksia ehkäisemään. Lisäksi ei voi olla mahdollista, että kuka tahansa voi muuttaa yhdistyksen tietoja PRH:n verkkopalvelussa, toteaa kansanedustaja Mölsä. Hän on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Lisätietoja: kansanedustaja Martti Mölsä, puh. 050 512 0511

11.02.2019US: Riita "sote-jarrutuksesta": Nyt tuli vahvistus Paula Risikolta
04.02.2019VM: Julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa
24.01.2019Mölsä: Muutama totuus tämän hallituksen aikaansaannoksista
21.01.2019Sinisten uutiskirje 21.1.2019
14.01.2019Sinisten EU-ohjelma: Vähemmän, mutta parempaa EU:ta
29.12.2018Sinisten uutiskirje 52/2019
17.12.2018Pirkanmaan Sinisten lista vahvistui naisilla
15.12.2018Sinisten uutiskirje 50/2018
02.12.2018Sinisten uutiskirje vko 48/2018
11.11.2018Sinisten uutiskirje vko 45/2018

Siirry arkistoon »